Smart-Ease

123 Pins
·
1y
Wat kun je doen als de leerfrustraties van je hoogbegaafde kind hoog oplopen?
Een nieuws leren is leuk maar voor veel #hoogbegaafde kinderen die nooit hebben geleerd om te oefenen, kan dit heel frustrerend zijn. Lees hier een mooie ervaring hoe je kunt omgaan met de frustraties
"Wordt mijn hoogbegaafde kind wel voldoende uitgedaagd?"
Stel je #hoogbegaafde kind komt regelmatig boos uit school en klaagt dat het schoolwerk saai is. Er kunnen diverse redenen zijn waarom het kind de schooltaken saai vindt. En zolang je dit niet helder hebt, kun je dit inzichtelijk maken door middel van een #didactisch onderzoek.Tijdens zo’n onderzoek zie ik meestal snel ‘waar de schoen wringt’. Ik illustreer dit graag aan de hand van een aantal voorbeelden
Hooggevoeligheid: 'Help, mijn kind wil niet naar school!' - Smart-ease
Herken je dit? De ochtendroutine loopt op rolletjes en je staat op tijd bij de school van je kinderen. Je knuffelt je oudste en wenst ‘m een leuke dag . Zo, en nu alleen nog even je jongste naar zijn klas brengen. Ja, tot nu toe loopt het gesmeerd. Maar dan gebeurt er plotseling iets wat niet in je ‘script’ stond: je kind wil niet naar school! Hoe kan het toch dat je kind eerst mee naar school huppelt en van het ene op het andere moment de hakken in het zand zet?
Hoogbegaafd opvoeden: heftige emoties en eeuwige discussies? Zo ga je ermee om
Putten de heftige emoties zullen de eeuwige discussies, onderhandelen over regels en soms dominant of eigenwijs gedrag van je #hoogbegaafde kind jou uit? Zou het geen opluchting zijn hoe je hiermee moet omgaan?! Je leest het hier:
Hoogbegaafd: rijpen of meten?
Sommige kinderen #hoogbegaafd of niet, moeten net als de kaas die ik altijd koop, rijpen. En daar is geduld, vertrouwen en liefde voor nodig. Lees hier wat aandacht voor talent kan doen op de langere termijn.
Speciale aanbieding!!
Hoe zou het voor jou voelen als jij als ouder weer het stuur in handen krijgt? En dat je weet hoe je deze uitdaging moet aangaan? Dat je inzicht krijgt in wat je #hoogbegaafde kind nodig heeft om weer gelukkig te worden en met plezier naar school te gaan. Hoe zou je het vinden om hier direct mee aan de slag te kunnen?! Dat je niet eerst op pad moet en eventueel oppas moet regelen voor je kinderen. Maar dat je gewoon vanuit je luie stoel of van achter je bureau aan de slag kunt op een voor jou passend moment. Dat zou toch fijn zijn?! Bekijk dan hier deze speciale nieuwjaars-aanbieding!
Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid en Heftige Emoties
Gedrag is communicatie. Het is een waarschuwingslampje dat je niet moet negeren. Het ‘alarm’ kan afgaan door een (vermeende) ‘dreiging’ zoals het ontbreken van structuur tijdens de feestdagen, onvoorspelbaarheid en overprikkeling. Dit E-magazine heb ik geschreven om jou als ouder en/of professional inzicht te geven in en de reden achter het gedrag van een #hoogbegaafd kind.
Clusterpakket aflevering 6 - 9: Hoogbegaafd: gedrag en opvoeding - Smart-ease
Emoties die alle kanten opgaan. Altijd het laatste woord.Eeuwige discussies. Herkenbaar? Het opvoeden van een #hoogbegaafd en/of #hoogsensitief kind kan een flinke uitdaging zijn. Wil jij weten hoe je hiermee om kunt gaan? Je leert het hier
"Mijn hoogbegaafde kind kan niet omgaan met kritiek"
Ik hoor regelmatig van ouders dat hun #hoogbegaafde kind niet kan omgaan met kritiek. De vraag is of ze gevoelig zijn voor kritiek of dat ze er echt niet mee om kunnen gaan? Het gedrag van het kind wordt gezien als eigenwijs of arrogant en kan dan leiden tot irritatie met de nodige conflicten als gevolg. Ook het geduld van de ouders van Olivier werd van tijd tot tijd ook op de proef gesteld. Lees hier hun ervaring:
Goed in contact met de leerkracht: met gebalde vuisten kun je geen handen schudden
Met plezier naar school gaan is niet voor elk kind een vanzelfsprekendheid. Het afgelopen schooljaar heb ik veel #hoogbegaafde kinderen begeleid die het liefst nooit meer naar school wilden, die zelfs letterlijk ziek werden van school. Dit is niet alleen een stressvolle situatie voor het kind zelf maar ook voor de ouders. Dan kan de paniek letterlijk toeslaan. En dan kan het zomaar gebeuren dat je dingen roept waar je later spijt van krijgt. Herken je dat? Hoe blijf je in verbinding?
Hoogbegaafd en passend onderwijs: als je doet wat je altijd deed....
‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’ #Hoogbegaafde kinderen hebben onderwijsbehoeftes die meestal niet passen bij het reguliere aanbod. Je wordt als leerkracht daarom uitgedaagd om ‘dat wat je altijd deed’ los te laten en te onderzoeken wat dan wel werkt. Ik merk vaak dat leerkrachten dat erg spannend vinden. Herken jij dat ook? Waarmee je als #leerkracht het verschil kunt maken lees je hier
Dex (10): "Op school ben ik heel anders."
Op het moment dat je #hoogbegaafde kind aangeeft dat het zich verveelt of dat de leerstof te makkelijk is, dan is het niet ondenkbaar dat het kind deze reactie krijgt: “Ja maar, je zegt dat wel maar je maakt nog wel fouten. Laat maar eerst zien dat je het kunt.” Of “Nog meer uitdaging?! Maar je zit al in een plusklas en je hebt al een plusboek.” Als je zo’n reactie krijgt voel je je niet niet gehoord en begrepen. Dex voelde zich niet begrepen.
Hoogbegaafd: Ik zie, ik zie wat jij (nog) niet ziet
“Nee, ze laat het nog niet zien in de klas,” hoor ik leerkrachten vaak zeggen als ik hen spreek over de leerbehoeftes van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind. Bij mij rijst dan direct de vraag ‘wat wil je zien?’ Bij de tienjarige Anne zag de leerkracht (nog) niet wat ik wel zag. Hoe dat kwam, vertel ik je in dit blog