Idea Laman

5 Pins35 Followers
Kelat Paya Merah (Eugenia syzygium paniculatum). Sejenis pokok renek yang boleh menjadi pokok sederhana menjangkau ketinggian 20 meter tinggi. Warna daun berwarna merah dan saiz bentuk kecil memanjang serta  batang yang kecil. Ditanam di ruang terbuka atau separa teduh. Penanaman kaedah biji benih. Juga sebagai tanaman pagaran.

Kelat Paya Merah (Eugenia syzygium paniculatum). Sejenis pokok renek yang boleh menjadi pokok sederhana menjangkau ketinggian 20 meter tinggi. Warna daun berwarna merah dan saiz bentuk kecil memanjang serta batang yang kecil. Ditanam di ruang terbuka atau separa teduh. Penanaman kaedah biji benih. Juga sebagai tanaman pagaran.

Misai Kucing (Orthosiphon aristatus). Bentuk daun runcing dan bergigi, tumbuh secara rimbun dan padat  sehingga 60 cm tinggi. Bunga berwarna putih atau kuning berbentuk corong. Sesuai ditanam di kawasan terbuka dan separuh teduh. Penanaman kaedah keratan batang. Juga diguna untuk mengubati kencing manis dan batu karang.

Misai Kucing (Orthosiphon aristatus). Bentuk daun runcing dan bergigi, tumbuh secara rimbun dan padat sehingga 60 cm tinggi. Bunga berwarna putih atau kuning berbentuk corong. Sesuai ditanam di kawasan terbuka dan separuh teduh. Penanaman kaedah keratan batang. Juga diguna untuk mengubati kencing manis dan batu karang.

Sakat (Asplenium nidus). Sejenis tumbuhan jenis paku-pakis epifit yang juga dikenali sebagai pokok  langsuir, sakat-sakat atau sesakat. Bentuk daunnya yang bujur memanjang antara 0.5 meter hingga 1.5 meter dan menirus pada hujungnya. Daun yang keluar pada bahagian tengah pokok tersusun rapat dan dibahagi dua oleh urat daun yang keras berwarna hitam.

Sakat (Asplenium nidus). Sejenis tumbuhan jenis paku-pakis epifit yang juga dikenali sebagai pokok langsuir, sakat-sakat atau sesakat. Bentuk daunnya yang bujur memanjang antara 0.5 meter hingga 1.5 meter dan menirus pada hujungnya. Daun yang keluar pada bahagian tengah pokok tersusun rapat dan dibahagi dua oleh urat daun yang keras berwarna hitam.

Kantan Daun Hijau (Etlingera elatior). Sejenis tanaman herba malar hijau tumbuh berkelompok sehingga 6  meter tinggi. Bentuk daunnya beralun menjangkau 18 cm. Memerlukan pohon lindungan lain dan tanah lembap yang subur. Penanaman kaedah rizom (ubi) dan biji benih. Bunga berwarna merah jambu tumbuh dari pangkal batang berbeza dari daun.

Kantan Daun Hijau (Etlingera elatior). Sejenis tanaman herba malar hijau tumbuh berkelompok sehingga 6 meter tinggi. Bentuk daunnya beralun menjangkau 18 cm. Memerlukan pohon lindungan lain dan tanah lembap yang subur. Penanaman kaedah rizom (ubi) dan biji benih. Bunga berwarna merah jambu tumbuh dari pangkal batang berbeza dari daun.

Bauhinia (Bauhinia kockiana). Memiliki daun bertekstur kasar dan kerap berbunga warna jingga kekuningan. Penanaman kaedah keratan batang, biji benih dan tut. Ia merupakan sejenis tumbuhan pemanjat berkayu. Pertumbuhannya adalah sederhana cepat. Tumbuh di kawasan terbuka dan perlukan struktur sokongan.

Bauhinia (Bauhinia kockiana). Memiliki daun bertekstur kasar dan kerap berbunga warna jingga kekuningan. Penanaman kaedah keratan batang, biji benih dan tut. Ia merupakan sejenis tumbuhan pemanjat berkayu. Pertumbuhannya adalah sederhana cepat. Tumbuh di kawasan terbuka dan perlukan struktur sokongan.

Pinterest
Search