There’s more to see...
Welcome to the world's biggest collection of everybody's favorite things.

Marco Kroon

Op 29 mei 2009 werd aan kapitein Marco Kroon van het Korps Commandotroepen de Militaire Willems-Orde uitgereikt. Voor hij in Afghanistan tot zijn daden van moed, beleid en trouw kwam was hij al regelmatig uitgezonden geweest. Dankzij een fraaie schenking, aangevuld met unieke bruiklenen, hier een beeld van zijn militaire carrière: van marinier algemeen, tot eerste luitenant van het Korps Commandotroepen.


Marco Kroon

  • 55 Pins

Legermuseum - aanwinst Marco Kroon

Legermuseum - aanwinst Marco Kroon te zien

legermuseum.nl

De vele ID-cards geven een mooi beeld van de jonge marinier Kroon tot en met eerste luitenant der commando's Kroon: van links naar rechts zijn Mariniers-ID (1989-1993), IFOR-ID (Joegoslavie 1996) , twee SFOR-JCO ID's (over elkaar liggend. Joegoslavie 2000), SFOR-ID (Joegoslavie 2003), SFIR-ID (Irak 2004), twee OEF-ID's (credit-card formaat. Afghanistan 2005).

Het Dagelijks Tenue dat Marco Kroon droeg toen hij zijn MWO uitgereikt kreeg en tot ridder werd geslagen: Op de schouders de drie sterren van een kapitein; op de revers de kraagemblemen van het Korps Commandotroepen (KCT)

Koningin Beatrix geeft Marco Kroon de ridderslag. (foto: ministerie van Defensie)

De hoogste Nederlandse militaire dapperheidsonderscheiding, tevens oudste en hoogste ridderorde, is de Militaire Willems-orde (MWO), ingesteld in 1815. Op 29 mei 2009 is de Militaire Willems-Orde na ruim 50 jaar uitgereikt aan een individueel militair, kapitein Marco Kroon van het Korps Commandotroepen. Dit vanwege zijn inzet in Afganistan.

CIC - Moed, Beleid en Trouw

collectie.legermuseum.nl

Deze hoofdlamp was ooit een civiele aankoop van Kroon. Tegenwoordig behoren hoofdlampjes tot de standaarduitrusting van KCT'ers. Gebruik hiervan alleen als de tactische situatie het toelaat, en dan nog alleen dusdanig dat er absoluut geen licht kan ontsnappen.

Set plastic kaartjes, waarmee een situatie vliegensvlug overzichtelijk duidelijk kan worden gemaakt, zelfs in het donker. Deze set gebruikte Marco Kroon al als pelotonscommandant bij de pantserinfanterie, wat ondermeer blijkt uit de kaartjes die een YPR van bovenaf gezien uitbeelden: de R (Romeo, commandant) en E (Echo, plaatsvervanger).

Een setje soldaatjes (schaal 1:72), om tot op individueel niveau een actie voor te bereiden. Deze had Marco Kroon in drie kleuren, voor elke ploeg in zijn peloton een kleur. Deze had Marco alleen in Afghanistan bij zich.

Enkele uitrustingsitems rond de persoonlijke verzorging van Commando Kroon, zo klein en licht mogelijke gehouden: een opvouwbaar wasbakje, een compact eetlepeltje en een tandenpoetssetje uit een kampeerwinkel. Het tubetje tandpasta ontbreekt. Door de borstel om te draaien en het doosje te sluiten, kon het doosje als 'greep' fungeren voor de borstel.

Knopen voor het herstellen van kleding, veiligheidsspelden om te vissen, kleding te herstellen of als handigheidje bij het maken van een onderkomen. De lijnzaag, geschikt voor het zagen van bijvoorbeeld dunne boomstammen, komt eveneens van pas voor het bouwen van een onderkomen.

De compacte survivalset van Marco Kroon (bruikleen). De eerste aanzet ooit begonnen bij het Korps Mariniers, in de loop der ervaring qua samenstelling geoptimaliseerd bij het Korps Commandotroepen. De basis is een aluminium doosje plus deksel, geschikt om in te kunnen koken of mee te kunnen graven. Veel van de items zijn waterdicht opgeborgen in kunststof busjes van kleinbeeld fotorolletjes.

De deserthat van Marco Kroon, gedragen tussen de acties door. Bovenop aan de achterzijde een stukje klitteband, om een stukje IR (Infra-Red) tape, ook wel bekend als GLINT tape, op te kunnen bevestigen ter identificatie s'nachts. Op de nekflap staan twee sterretjes getekend van eerste luitenant.

Deze opmerkelijke combinatie heeft Marco Kroon daadwerkelijk gedragen tijdens acties in Afghanistan. Een desert broek voor optimale camouflage tegen de droge ondergrond en dorre takken van de begroeiing onderin, in combinatie met een woodland jasje (bruikleen), aangepast op het gebladerte van de struiken en boompjes op hoogte.

Links het horloge dat Marco Kroon en zijn mannen kregen voor Task Force Orange, Operation Enduring Freedom, 2005. Het horloge is voorzien van een kompasje. Rechts zijn horloge van Task Force Viper, gedragen gedurende de Deployment Task Force periode in 2006.

Een zogenaamde 'evidence bag', om in beslag genomen items te kunnen opbergen. Ingevouwen (links) is een kleine toevoeging aan de uitrusting. Door het klepje met klittenband los te trekken ontvouwt zich een flinke zak, afsluitbaar middels een koord voorzien van snelsluiting. Marco Kroon gebruikte deze als 'burnbag' (eigen benaming): om eigen aantekeningen viegensvlug te kunnen vernietigen als het mis zou gaan.

Kroon - en zijn schoenen - tijdens een korte pauze tussen de acties door (DTF, Uruzgan).

Deze schoenen heeft Marco gedurende al zijn acties tijdens OEF en DTF gedragen. Dit is één van de typen schoenen die Commando's kregen uitgereikt om in de praktijk uit te proberen. Velen vonden dit type te weinig steun bieden en de zool te slap.

Commando's nemen geen overbodige zaken mee. Zodoende droeg Kroon slechts één kniebeschermer (rechts) voor het geval hij moest knielen op de rotsachtige grond van Afghanistan.

Enkele uitrustingsstukken van Marco Kroon, gedragen tijdens zijn beide missies naar Afghanistan.

Koudweertraining in Noorwegen. Marco Kroon is de derde persoon van rechts.

De beëdiging van marinier Marco Kroon, 1 december 1989 op de van Ghentkazerne, Rotterdam.

Ensemble marinier Kroon:diepdonkerblauwe Mariniersbaret; ID-pasje en zijn Proces-Verbaal van Beëdiging.

Welkom thuis. Warm onthaald door zijn familie na terugkeer van zijn eerste uitzending.

Marco Kroon op een OP in Irak. Na enkele maanden werden de mariniers voorzien van aangepaste kleding, Britse uniformen in tweekleurige desertcamo.

Marco Kroon poseert met een collega bij een bewerkt portret van Saddam Hussein.