Pinterest • The world’s catalog of ideas

Marco Kroon

Op 29 mei 2009 werd aan kapitein Marco Kroon van het Korps Commandotroepen de Militaire Willems-Orde uitgereikt. Voor hij in Afghanistan tot zijn daden van moed, beleid en trouw kwam was hij al regelmatig uitgezonden geweest. Dankzij een fraaie schenking, aangevuld met unieke bruiklenen, hier een beeld van zijn militaire carrière: van marinier algemeen, tot eerste luitenant van het Korps Commandotroepen.
55 Pins60 Followers

Legermuseum - aanwinst Marco Kroon

Legermuseum - aanwinst Marco Kroon te zien

legermuseum.nl

De vele ID-cards geven een mooi beeld van de jonge marinier Kroon tot en met eerste luitenant der commando's Kroon: van links naar rechts zijn Mariniers-ID (1989-1993), IFOR-ID (Joegoslavie 1996) , twee SFOR-JCO ID's (over elkaar liggend. Joegoslavie 2000), SFOR-ID (Joegoslavie 2003), SFIR-ID (Irak 2004), twee OEF-ID's (credit-card formaat. Afghanistan 2005).

Not Found

collectie.legermuseum.nl

Het Dagelijks Tenue dat Marco Kroon droeg toen hij zijn MWO uitgereikt kreeg en tot ridder werd geslagen: Op de schouders de drie sterren van een kapitein; op de revers de kraagemblemen van het Korps Commandotroepen (KCT)

Pinned from

collectie.legermuseum.nl

Koningin Beatrix geeft Marco Kroon de ridderslag. (foto: ministerie van Defensie)

Pinned from

collectie.legermuseum.nl

De hoogste Nederlandse militaire dapperheidsonderscheiding, tevens oudste en hoogste ridderorde, is de Militaire Willems-orde (MWO), ingesteld in 1815. Op 29 mei 2009 is de Militaire Willems-Orde na ruim 50 jaar uitgereikt aan een individueel militair, kapitein Marco Kroon van het Korps Commandotroepen. Dit vanwege zijn inzet in Afganistan.

CIC - Moed, Beleid en Trouw

collectie.legermuseum.nl

Deze hoofdlamp was ooit een civiele aankoop van Kroon. Tegenwoordig behoren hoofdlampjes tot de standaarduitrusting van KCT'ers. Gebruik hiervan alleen als de tactische situatie het toelaat, en dan nog alleen dusdanig dat er absoluut geen licht kan ontsnappen.

Pinned from

collectie.legermuseum.nl

Set plastic kaartjes, waarmee een situatie vliegensvlug overzichtelijk duidelijk kan worden gemaakt, zelfs in het donker. Deze set gebruikte Marco Kroon al als pelotonscommandant bij de pantserinfanterie, wat ondermeer blijkt uit de kaartjes die een YPR van bovenaf gezien uitbeelden: de R (Romeo, commandant) en E (Echo, plaatsvervanger).

Pinned from

collectie.legermuseum.nl

Een setje soldaatjes (schaal 1:72), om tot op individueel niveau een actie voor te bereiden. Deze had Marco Kroon in drie kleuren, voor elke ploeg in zijn peloton een kleur. Deze had Marco alleen in Afghanistan bij zich.

Pinned from

collectie.legermuseum.nl

Enkele uitrustingsitems rond de persoonlijke verzorging van Commando Kroon, zo klein en licht mogelijke gehouden: een opvouwbaar wasbakje, een compact eetlepeltje en een tandenpoetssetje uit een kampeerwinkel. Het tubetje tandpasta ontbreekt. Door de borstel om te draaien en het doosje te sluiten, kon het doosje als 'greep' fungeren voor de borstel.

Pinned from

collectie.legermuseum.nl