Pinterest • The world’s catalog of ideas

Explore Assad S Chemical, Alleged Chemical, and more!

Een voormalige fotograaf van de Syrische militaire politie heeft bewijsmateriaal vrijgegeven van systematische folteringen en moorden door regeringstroepen in de Syrische gevangenissen.

Nadat het Syrisch leger in 2013 massale chemische aanvallen deed op dorpen en steden die in handen waren van rebellen, reageerde het Westen. De VS en haar bondgenoten dreigden met militaire acties maar zover kwam het niet. Uiteindelijk kwam er een Amerikaans-Russisch compromis, waarin Assad beloofde zijn chemisch wapenarsenaal te vernietigen.

Rusland kondigde halfweg maart 2016 onverwacht aan dat het een deel van zijn troepen terugtrekt uit Syrië. Sinds september 2015 begon Rusland troepen te sturen en luchtaanvallen uit te voeren.

Het leger van dictator Assad veroverde in december 2016 met steun van Russische bombardementen en extra manschappen uit Iran Aleppo terug ten koste van de rebellen. Sinds de uitbraak van de protesten tegen Assad tijdens de Arabische Lente in maart 2011 werd er zwaar gestreden om Aleppo. Na vijf jaar verliezen de door het Westen gesteunde rebellen de controle over de tweede grootste stad in Syrië.

Nadat het Syrische leger Aleppo terug in zijn greep kreeg, werd er na onderhandelingen werk gemaakt van de evacuatie van 5000 rebellen en hun familieleden uit Oost-Aleppo. Ze werden vervoerd via een humanitaire corridor van 21 kilometer lang naar plaatsen in de provincie Idlib die in handen zijn van rebellen.

In de zomer van 2013 zette het Syrische leger een aantal keer chemische wapens in tegen dorpen en steden onder controle van rebellengroepen.

Heel wat Europese jongeren trokken na de uitbraak van de Syrische burgeroorlog naar Syrië om te gaan vechten aan de zijde van de rebellen.

Halfweg september 2016 bereikten VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Genève een akkoord over een staakt-het-vuren in Syrië. Het is niet het eerste bestand dat werd afgesproken, maar wel voor het eerst dat de VS en Rusland het samen onderhandeld hebben. Tot nog toe kwam het initiatief telkens van de Verenigde Naties.

De oorlog in Syrië duurt ondertussen vijf jaar, een trieste verjaardag. Wie steunt wie, wie bombardeert wie, wie vangt de meeste vluchtelingen op en waar zitten de blauwhelmen van de Verenigde Naties? Klik op de afbeelding en lees het daar.

Eind januari 2016 probeerde de VN opnieuw vredesgesprekken over de Syrische burgeroorlog te organiseren. Maar na een nieuw offensief van het regime van president Bashar al-Assad werden de onderhandelingen gestaakt.