Pinterest • The world’s catalog of ideas

Explore In 1899, Nog Twee, and more!

from Foursquare

Molen Het Hert

Molen Het Hert te Putten (Gld.) is een in 1899 gebouwde windmolen. De houten achtkant is afkomstig uit de Zaanstreek. De naam verwijst naar het op de molen aangebrachte gemeentewapen, waarin een hert voorkomt. De molen heeft drie stellingdeuren. Er zijn nog twee koppel maalstenen aanwezig.

from Foursquare

Kinderdijkse Molens

Kinderdijk molens Nederwaard 5 en Overwaard 3 in de sneeuw. De molen heeft een ijzeren scheprad met een diameter van 6,30 meter waarmee de lage boezem van de Nederwaard wordt bemalen. Deze molen was behoorlijk naar het noorden toe scheefgezakt en men heeft in het verleden getracht dit in het metselwerk en in de kruivloer te compenseren. In 2010 is begonnen met een uitgebreide restauratie, waarbij de waterlopen zijn hersteld. In juli 2011 is de molen rechtgezet.

from Foursquare

sporthal fleringen

Grobbemolen te Fleringen, bij Aldbergen, Overijssel. Alhoewel de molen op een heuveltje staat, heeft de molen geen inritten en is het een grondzeiler. De roeden van de molen, met een lengte van 22 meter, zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen. De molen heeft twee koppels maalstenen en een pelsteen.

from Foursquare

Woltersum

molen De Fram te Woltersum, Groningen, is een houtzaagmolen vlak bij Ten Boer. De molen is in 1867 gebouwd als houtzaag-, koren- en pelmolen. De molen werd later vernoemd naar het schip Fram van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen. De molen heeft nog steeds een koppel maalstenen en een restant van het pelwerk.

from Foursquare

Burgh-Haamstede

Aan de Burghseweg, tegenover de Beatrixboom uit 1938, staat de molen van Haamstede. De Graanhalm is een witte ronde stellingmolen. De molenromp loopt nadrukkelijk taps toe. De molen werd gebouwd in 1847. In de molen is een winkel waar je grote pakken volkorenmeel kunt kopen, bakbenodigdheden, maar ook Zeeuwse wijn en andere souvenirs. De oude schuur naast de molen werd vroeger gebruikt voor graanopslag. Nu kun je er lekkere ambachtelijke pannenkoeken eten.

from Foursquare

Bezoekerscentrum Venemansmolen

korenmolen De Venemansmolen of de Oude molen (1898), Winterswijk. Het is een stellingmolen met een met dakleer gedekte houten achtkant voor het malen van graan. De stelling zit op 7,40 m boven de grond en heeft zogenaamde kraaienpoten.

from Foursquare

Houtzaagmolen De Rat

molen De Rat te IJlst is een achtkante stellingmolen in IJlst en werd gebouwd in 1828. Naast de windmolen staat de molenaarswoning.De molen is afkomstig uit de Zaanstreek en was in 1683 gebouwd als balkenzager. Hij heette toentertijd "De Walrot", wat "waterrat" betekende.

Kinderijk. In de Alblasserwaard verplaatsen de molens het water in twee trappen. Eerst wordt het water van een polder in een boezemwater gepompt. Er komen bij Kinderdijk twee grote boezemwateren samen. Dit zijn de Groote- of Achterwaterschap ten behoeve van de Boezem van de Overwaard en de Nieuwe Waterschap ten behoeve van de Boezem van de Nederwaard. Zij mondden uit bij Elshout, noordwesten van de Alblasserwaard en wateren af op de rivier de Lek.

from Foursquare

Molen Rooie Wip

de Rooie wip is voor de bemaling van de Gemenewegsepolder, waarbij hij een kleinere molen uit 1567 op een andere plaats verving. De molen, die werd gebouwd naar het voorbeeld van de Groenendijkse Molen, werd op 2 juni 1639 opgeleverd.

from Foursquare

Molen van Aagtekerke

Aagtekerke, gemeente Veere, een zeskante grondzeiler (betekent vanaf de grond te bedienen. De Aagtekerkse molen is een korenmolen aan de Molenweg even ten zuiden van Aagtekerke. De molen heeft geen officiële naam. Het is de enige zeskante molen in Zeeland. De grondzeiler is gedekt met dakleer en heeft een vlucht van 20,16 meter.