De què parlem quan parlem d'Estudis Catalans?

El professorat del Màster d'Estudis Catalans de la UOC (http://estudis.uoc.edu/ca/masters-universitaris/estudis-catalans/presentacio) us proposa un mosaic de la cultura catalana contemporània. Quan parlem d'Estudis Catalans, parlem d'una visió de la cultura catalana que és lliure i rica, però no plena. Lliure pel que fa a l'anàlisi, rica en la seva complexitat i pluralitat, però no plena, perquè sempre serà necessàriament parcial i incompleta.
more
61 Pins
 · Last updated 10y
an interactive map shows the number of individuals in each country, according to their location
Llengua - Mapa de la llengua - Institut Ramon Llull
Catalanística global. L'Institut Ramon Llull promou els estudis de llengua i cultura catalanes a les universitats de l'exterior, amb les quals subscriu acords per a la seva implantació o consolidació, i dóna suport a les universitats, el professorat i els estudiants per mitjà de diversos programes i línies d'ajuts. Més de 150 universitats a tot el món imparteixen docència de català. Més de 6.000 estudiants segueixen cursos de llengua i cultura catalanes. Fes clic al mapa per veure'l actualitzat.
“Statues of Liberty” (2012), de Gerard Garolera, presenta l'actuació dels Castellers de Vilafranca a Nova York. El contrast entre els gratacels i les torres humanes és una mostra de la globalització de la cultura catalana. El fons musical del Cant dels Ocells i el famós discurs de Pau Casals davant l'ONU mobilitzen una potent emotivitat nacional. Però l'èmfasi en la construcció dels castells ens indica que, com la cultura i la identitat, aquesta emotivitat és ella mateixa una construcció. Hats, Statue, Nova York, Statue Of Liberty, Captain Hat
20120620 Statues of Liberty by Gerard Garolera
“Statues of Liberty” (2012), de Gerard Garolera, presenta l'actuació dels Castellers de Vilafranca a Nova York. El contrast entre els gratacels i les torres humanes és una mostra de la globalització de la cultura catalana. El fons musical del Cant dels Ocells i el famós discurs de Pau Casals davant l'ONU mobilitzen una potent emotivitat nacional. Però l'èmfasi en la construcció dels castells ens indica que, com la cultura i la identitat, aquesta emotivitat és ella mateixa una construcció.
an old map shows the location of several different places in the world, including mountains and lakes
Catalunya, país del nord o del sud? Aquest anunci de la Generalitat de Catalunya, publicat el 1997 i destinat als inversors internacionals, presenta Catalunya com un país mediterrani on es viu bé, i alhora com un país europeu on es treballa i es crea riquesa. L’anunci marca els límits polítics de Catalunya, com si es tractés d’un estat, però ho fa en un mapa físic, on les fronteres no apareixen. D’aquesta manera l’anunci exemplifica l’ambigüitat característica de la cultura de la normalització.
a man wearing sunglasses is looking up at the sky with an apple sign in the background
Antònia Font - Wa Yeah!
La música en català ha evolucionat molt des de la Nova Cançó dels anys 60 i 70, amb Raimon, Lluís Llach i Maria del Mar Bonet. Els grups de pop i rock a partir dels anys 90 s’han aproximat a models musicals anglosaxons. El grup mallorquí Antònia Font va ser, fins a la seva dissolució el 2013, un dels més populars de l’escena catalana. La seva estètica retro, el seu surrealisme naïf i temàtiques com els robots i l’astronàutica l’acosten a cantautors dels anys 70 com Jaume Sisa.
a man standing in front of a microphone
El novel·lista, assagista i traductor valencià Joan Francesc Mira és un dels principals referents en llengua catalana quant a la reflexió teòrica sobre els fenòmens nacionals i el nacionalisme. Obres com “Crítica de la nació pura” (1984) el situen a l’avantguarda del pensament construccionista, de base antropològica, sobre la nació i la relació entre llengua i identitat nacional.
Josep M. Benet i Jornet, que va inaugurar la seva carrera el 1964 amb Aquella vella coneguda olor, ha tingut una llarga trajectòria com a autor teatral i com a guionista de televisió. Segons Sharon Feldman, és “el dramaturg català en vida més destacat i consumat”. E.R. i Testament han estat portades a la pantalla per Ventura Pons. Algunes obres seves s’han traduït a diverses llengües i s’han representat a escenaris d’Europa i Amèrica Llatina. És Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de 2013. Music, The Originals, The World
Tràiler d''Una vella, coneguda olor' de Josep M. Benet i Jornet
Josep M. Benet i Jornet, que va inaugurar la seva carrera el 1964 amb Aquella vella coneguda olor, ha tingut una llarga trajectòria com a autor teatral i com a guionista de televisió. Segons Sharon Feldman, és “el dramaturg català en vida més destacat i consumat”. E.R. i Testament han estat portades a la pantalla per Ventura Pons. Algunes obres seves s’han traduït a diverses llengües i s’han representat a escenaris d’Europa i Amèrica Llatina. És Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de 2013.
an aerial view of a winding road surrounded by trees
Des dels anys 90, a partir de la xarxa "Espais escrits", ha sorgit un nou àmbit de producció cultural entorn de la relació entre literatura i paisatge. La idea és que la literatura constitueix un mitjà privilegiat per gaudir del paisatge com a experiència sensorial i com a índex de la memòria col·lectiva. La foto mostra l'artefacte visual creat per Perejaume amb motiu de l'Any Verdaguer a Folgueroles; el paisatge s'hi presenta com una obra d'autor signada pel poeta (i visible des de Google).
four people sitting on a bench with a speech bubble in front of them that says, sit us play, parla'm en catala
Postal de la campanya “Si us plau, parla’m en català”, de la Plataforma per la Llengua i el Consorci per la Normalització Lingüística. Davant de la gran onada migratòria a partir de l’any 2000, es va identificar l’hàbit de convergència lingüística dels catalanoparlants (canviar de llengua amb algú que no té el català com a llengua primera) com un dels principals obstacles a la integració dels nous catalans a la nostra comunitat lingüística.
three men are sitting on a red couch
YouTube
Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir conformen el tercet humorístic més popular i cosmopolita de les arts escèniques catalanes: Tricicle. El seu teatre de gest, basat sobretot en la pantomima i el gag, ha fet riure centenars de milers d’espectadors de molts països. Manicomic, Exit, Slastic, Sit i Bits són alguns dels seus espectacles més coneguts.
an old book cover with a drawing of a woman falling off the side
La novel·la “L’hora violeta” (1980), de Montserrat Roig, presenta un moment de crisi en ple desencant amb la “transició” democràtica: crisi de l’esquerra, crisi del feminisme, crisi dels models de relació entre homes i dones. El dibuix de Joan Ponç que il·lustra la coberta ens mostra un cos de dona fet a trossos: una metàfora de la subjectivitat femenina fragmentada i complexa que representa la novel·la de Roig, i que es reflecteix en la mateixa estructura narrativa.
a man standing in front of a microphone and holding his hands out to the side
El flamenc català té una tradició centenària, amb figures cabdals com Carmen Amaya. En les últimes dècades, i gràcies a la tasca de plataformes com el Taller de músics de Barcelona, s’ha consolidat una escola catalana de flamenc. El cantaor Miguel Poveda, descendent de la immigració espanyola (tot i que no andalusa), n’és un exemple prominent. En el seu disc “Desglaç” (2005) va posar música a textos de poetes catalans, de Verdaguer a Maria-Mercè Marçal.
some people are walking on the beach with large red bags over their heads and one person is jumping in the air
Inauguracion del camp nou
Inauguració narrada del Camp Nou el 1957, on s’escenifica l’aportació simbòlica de tota la regió a l’Estadi, l’alça mentre sona l’himne espanyol la bandera roja i gualda, que uneix a tots els homes d’Espanya, en senyal d’inauguració del terreny de joc, i es balla la dansa vernacla anomenada sardana, que ha de ser auguri d’unió i germanor, prefiguració i símbol d’harmonia i bon enteniment.
a book cover with an image of a woman lifting a barbell
Cartell de l'Institut Ramon Llull, obra de Miquel Barceló, per a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007 en què la cultura catalana era la convidada especial. Aquesta invitació va suposar el llançament definitiu de la literatura catalana als mercats europeus. Autors com Jaume Cabré, Maria Barbal o Albert Sánchez Piñol han passat a ser figures literàries a escala internacional.
black and white photograph of a woman sitting on a chair with books in her lap
Rostres del feminisme català. Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), que veiem aquí en una fotografia de la seva joventut, va ser una important novel·lista, dramaturga i activista cultural durant la postguerra i la recuperació de l’autonomia política. Com a assagista, va tenir un paper cabdal en la represa de la tradició feminista catalana i la introducció del pensament europeu sobre la condició de la dona i el feminisme de la igualtat. Foto: Arxiu fotogràfic de la família Capmany.
cars parked in front of an old building
El grup escolar Ramon Llull, de l’arquitecte noucentista Josep Goday i Casals (1882-1936), es troba a la confluència del carrer Aragó i l’Avinguda Diagonal de Barcelona. D’estil característicament neoclàssic, aquest edifici forma part d’un programa més ampli de construcció d’escoles a Barcelona, que il·lustra de forma eloqüent el projecte civilitzador, reformista i modernitzador del Noucentisme.